Compostela ► Pyreneeën
  St.Jacobsroute symbool Jacocsschelp
  Deel I

Na de Zilverroute is het nu de St Jacobsroute, maar dan in tegengestelde richting. Deze  route loopt van Haarlem naar Santiago de Compostela. Ik volg de fietsroute van Clemens Sweerman. Hij heeft drie boekjes geschreven met als ondertitel “langs pelgrimswegen naar Santiago de compstella”.St. Jacobs fietsroute informatie

De start is in omgekeerde volgorde van  deel drie.  Er zijn  weer meerdere opties en ik kies voor een oude route die stil is. Nauwelijks fietsers en weinig wandelaars. Ik ga het zien.

De Gpx bestanden, dat zijn de digitale gegevens over de te volgen route in mijn navigatie toestel, zijn dit keer niet in dagetappes, maar in trajecten. Afhankelijk hoe ik met Jan Kemper de Zilverroute heb gereden en wat ik op dat moment aan conditie heb, ga ik deze route door Spanje op een voorzichtige manier doen. Er zijn veel bergen  en vaak stijgen en ik heb weinig ervaring met beklimmingen op de fiets. Door trajecten te volgen kan ik stoppen wanneer ik voor m’n gevoel genoeg heb getrapt en rust wil. Campings en herbergen zijn er volgens de boekjes in voldoende mate. De herbergen voor pelgrims zijn goedkoop, gemiddeld goedkoper dan  de campings in Duitsland en Italië waren. In zo’n situatie ga ik niet de tent opzetten. Wandelaars hebben wel voorrang op fietsers.

Op naar de Pyreneeën.