28 mei van Sisterna naar Caboalles de Abao 30 km

Ik had me goed voorbereid op deze tocht en alle beklimmingen goed bekeken, dat ik niet onverwacht meer zou moeten klimmen en dalen dan ik gedacht had. Ik had de zwaarte goed onder controle, maar regen wind en kou hadden veel invloed. Zolang ik veel in beweging was had ik weinig last van de kou, maar na het hoogste punt

Hoogste punt
Hoogste punt

ging ik 6 km dalen in een ijzige kou met veel wind. Ik wist toen nog niet wat voor dorp of stadje ik zou tegenkomen. Veel dorpen zijn verlaten en de bar staat te koop. Gelukkig was na Caboalles de Arriba het volgende dorp Caboalles de Abajo. Ik had al snel een hotel in de smiesen en die direct geboekt. Ik was afgekoeld door de lange afdaling en nat geregend. Een warme douche doet dan wonderen. Ik had graag de verwarming hoog aan willen doen, maar die doet het niet. Ik verwarm wat bij met een electrisch kookplaten. Je moet wat. Het hotel is wat gedateerd. 20 jaar geleden zou het modern geweest zijn. Er is kennelkijk niet meer aan veranderd. Voor mij is het prima.

De streek waar ik doorheen ben gekomen  heeft nog veel kolen mijnbouw. De huisjes van de mijnwerkers zien er sober uit. Waar ik koffie had gedronken zag ik ook jongere mensen die er verlopen uitzagen. Ik schat dat ik de oudste was. Er passeerde mij regelmatig enorme grote vrachtauto’s met kolen. Veel regenwater van de berg gaat letterlijk over de weg en zoekt z’n weg naar beneden. Ik heb ook nog om me heen gekeken. Het zou met mooi weer schitterend zijn geweest. Ik keek nu tegen de wolken aan. Naar mate ik steeg stak ook de wind op. Waarschijnlijk had ik in een bepaald dal wat minder wind.

Ik zit midden in het dorp en om  18:30 uur begon voor het hotel een auto rally. Vanaf mijn balkon kon ik het goed zien. De herrie was enorm. Van Porsche tot Renault twingo doet mee. Alle auto hebben gemeen dat ze veel herrie maken en veel macho gedrag. Even de auto  snel verplaatsen en kriskras sturen. De rally zal nog voorbij komen.imageimage imageOp de stoep voor de bar en hotel staat een grote bbq. Helaas is het weer gaan regenen. Ik heb besloten om morgen vroeg te vertrekken. Op de weersverspelling zag ik dat het om 14:00 weer gaat regenen. Als ik dan al ben opgeschoten is het minder erg om alleen het laatste stuk in de regen te fietsen. Ik had me het weer in Spanje anders voorgesteld. Eerder te warm dan deze nattige kou meewind die de gevoelswarmte  naar beneden brengt. Met internet op de kamer en nog tijd over voor ik ga slapen schrijf ik nog war over mijn dag indeling. Dat deden we ook samen met Jan. ‘s-Morgens vroeg vertrekken en na anderhalf uur koffie, als die voorhanden is. In de vergrote waar ik nu fiets is dat meestal niet het geval. Ook moet ik plannen dat ik water heb gekocht of bronwater van de berg. Brood voor tussen de middag met janm en smeerkaas. Na de lunch plus minus 12:30 uur doe ik om 15:00 uur een fruitstop. Ik zorg altijd dat ik twee sinaasappelen en twee appels bij me heb.

De beklimmingen  doe ik rustig. Op mijn boardcomputer kan ik zien wat de kaarthoogte is en de gpshoogte. Die ziouden gelijk moeten zijn maar kunnen tot 6 meter verschillen. Ook zie ik de gradient, dat is het percentage stijgen. Tot 8 procent lukt het om langzaam door te rijden. Meestal 6 à 7 km per uur. Boven de 8% ga ik langzamer en boven de 11% ga ik deels lopen. Dit doe ik ook om de bewegingen te veranderen. Boven de 8 % stijgen neem ik ook een rustmoment. Omdat ik alleen fiets hoef ik met niemand te overleggen. Ook als ik een slaapplaats had gehoopt op een bepaalde plek dan fiets ik door, soms 20 km. Ik was tot nu toe wel in de stemming om te gaan camperen, maar ik vind het ‘s-morgens te koud. Ook de prijzen van albergue voor pelgrims zijn zo goedkoop dat ik daarvoor geen tent opzet. De huidige route is de Camino Antigua. Deze gaat door woest gebied en heeft relatief weinig voorzieningen. Daarom zijn op dit stuk ook weinig wandelaars. Vandaag ben ik wel veel motoren tegen gekomen die op de smalle wegen wel de maximum snelheid willen rijden. Ik hoor ze gelukkig op tijd aankomen. Ik ben nu afhankelijk van hotelkamers en heb tot nu toe € 20 en € 25,00 per nacht betaald. Soms zit er ook nog een ontbijt bij.

Komende dagen blijft het klimmen en dalen. Gelukkig wel veel bescheidener dan de afgelopen drie dagen.

 

 

 

 

 

2 antwoorden op “28 mei van Sisterna naar Caboalles de Abao 30 km”

  1. Balen dat het weer zo tegen zit! Maar wat de temperatuur betreft, is het in Noord-Spanje sowieso koeler dan in de rest van het land. Vorig jaar zomer hadden wij nooit een hogere temperatuur dan 25 graden, en ook toen hadden we zo nu en dan wat regen. Wij reden toen wel voornamelijk langs de kust, waar je wind van zee hebt; in de bergen zal het vast anders zijn.
    Michel, houd moed. Je zult nog genoeg warme dagen krijgen!

  2. Hoi Michel
    Wij leven erg met je mee en voelen bijna de kou, de wind en de regen. Maar als je goed voor jezelf zorgt en lekker droog kunt slapen dan begin je elke dag met nieuwe frisse moed. De verhalen zijn in elk geval interessant en het wordt wel beter, als je geduld hebt.
    Wij gaan vandaag jureren in Etten-Leur.
    Groeten Jan en Maria

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.