Dag in Santiago de Compostela

Na een heerlijke nachtrust zijn we met de fiets naar een rijwielwinkel gefietst. Jan heeft de beschermplaat voor de vóórderailleur verwijderd en de drie tandraderen met nieuwe bouten vast gezet. Daarna de versnelling opnieuw afgesteld.

Mijn fietsnavigatie had ik op mijn fiets aangesloten op ee fietsaccu die automatisch werd opgeladen tijdens het fietsen door de voorasdynamo. Opzich lukte dat wel, maar nu gebruik ik oplaadbare batterijen. Met slim gebruik kan ik een hele dag met twee batterijen doen. Ik heb twee reserve die ik ook kan gebruiken. De draadjes van de dynamo naar de gelijkrichter en vandaar naar de accu heeft Jan ook verwijderd. Dat was de laatste officiele  pitstop. Mijn fiets loopt weer als  een zonnetje en het schakelen gaat geweldig en zonder geluidjes. Na morgen zal ik het zonder privé fietsenmaker moeten doen. In veel stadjes zijn goede fietsnmakers die vaak met mountainbikes in de weer zijn. Op die fietsen  zitten meestal ook schijfremmen en derailleurs. Ik ga ervan uit dat ik het tweede deel van mijn grote fietstocht kan uitrijden zonder mankementen. Om de paar honderd km smeer ik de ketting en maak die wat schoon. Mijn banden hebben nog aardig wat profiel.

Ook blijf ik allert op veiligheid en zorg dat ik geen valpartij krijg.

Na de laatste pitstop koffie gedronken en aan een excursie door de oude binnenstad gemaakt. In het pelgrimage centrum een afstandscertificaat gehaald. Het lijkt in Santiago net Nijmegen tijdens de vierdaagse, alleen gaat het in Santiago het hele jaar door. We begrepen dat er ook mensen zijn die kortere afstanden hebben gelopen. We zijn ook fietsers tegengekomen, maar de meerderheid spreekt alleen Spaans  of Catalaans of het taaltje uit Galicië. Communicatie is dan lastig.

De stad is prachtig! De kathedraal heeft al één gerestaureerde toren. De andere staat in de stijgers. We hebben de kathedraal ook  aan binnen bekeken en zijn langs het Jacobus beeld gekomen, wat een speciale plek heeft in de kerk.

Nog een heerlijke pergrimsmaaltijd gegeten en doorgeslenterd door de oude binnenstad. Daarna ben ik weer  met d IPad in de weer om de site bij te houden.

Morgen ga ik Jan naar het vliegveld brengen. Hij neemt voor mij een grote tas mee naar huis. Ik heb dan minder bagage mee te sjouwen. Als mijn kleding vuil is dan zoek ik een wasgelegenheid of draag die kleding wat langer.

Als jan is ingechecked dan fiets ik verder tot de eerst volgende aubergue. Ik fiets de camino Francé en die is zeer druk. Ik heb wel een stillere variant maar hoop dat er voldoend herbergen zijn.

word vervolgd.

 

 

Eén antwoord op “Dag in Santiago de Compostela”

  1. Hoi Michel
    Ik zal Jan vanavond met open armen ontvangen en naar alle mooie verhalen luisteren.
    Ontzettend fijn dat het zo goed is gegaan en dat je met een perfect afgestelde fiets verder kunt gaan. Nu wordt het weer heel anders voor je, maar ik blijf je volgen. Het gaat je zeker lukken en dat levert weer mooie verhalen op.
    Heel veel succes en als je terug bent word je ook warm onthaald.
    Nu alvast een knuffel van Maria

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.