Eerste en tweede etappe

Het weer is de eerste twee dagen bar en boos. Veel regen, zoveel dat onverharde wegen moeilijker begaanbaar worden.
Eerlijk gezegd is het niet alleen het weer, maar ook mijn conditie. Met wekelijks wandelen was mijn conditie beter. De afgelopen twee maanden heb ik veel keren verstek laten. De week voor onze start had ik een lux en luie week in Marakech. Dat kwam mijn conditie ook niet ten goede.

De plannen waren om van Sevilla naar Almaden de la Plata te fietsen. Door de regen en het onverharde “natuurpad” was extra zwaar, Jan ging fluitend omhoog, maar ik had een combinatie van te weinig zuurstof en snelle verzuring. Dit heb ik niet vaak, dus ik was er niet op voorbereid. Het onverharde pad was ongeveer 40 km. En niet geëgaliseerd. Op een asfaltweg worden onnodige heuvels weggewerkt opdat de weg uiteindelijk minder op en neer gaat. Dit was de eerste tocht en ik ben compleet verzuurd en uitgeput kwam ik aan. Gelukkig wel snel hersteld. We hebben in Castillo Blanco in een aubergue geslapen. Dit is een herberg van de gemeente en wordt door vrijwilligers gerund. Het is aan de gasten om een donatie achter te laten. De vrijwilligster was van origine Nederlands en heeft ons in een aparte kamer laten slapen.’s-Nachts heeft het onophoudelijk geregend. De volgende ochtend, vanochtend heeft Jan mijn fiets onder handen genomen. Mijn stuur stond niet goed en daardoor was het klimmen ook lastiger. De conditie en adem tekort zijn echter de hoofdreden van mijn moeizame etappes.

De tweede etappe zijn we bewust over verharde wegen gaan fietsen. De hele weg was schitterend mooi, alleen de regen verstoorde ons zicht en was extra zwaar. Het klimmen vandaag ging weer niet geweldig. Ik heb wel bijna alles met zelf trappen afgelegd. de heerste dag heb ik steile heuvels moeten lopen met de fiets aan de hand. We dachten een weg te volgen die in ons boekje stond. Dit bleek toch een andere weg te zijn. De laatste 30km moeten we over en onverhard pad. Gelukkig kwamen twee Camino wandelaars ons tegemoet en die wisten te vertellen dat de weg twee km. verder volledig onder water stond. We zouden kunnen roeien. Ze vertelden ook dat zij een pension hadden waar het heel goed vertoeven was. We hadden veel harderegenbuien over ons heen gekregen. Ik was doordat we ook gstopt waren rillerig geworden. We hebben besloten om ook een kamer te nemen. Het is een Spaanse dame en runt haar pension. Beter hadden we niet kunnen treffen. Met handgebaren kunnen we een eenvoudig gesprek voeren. Ik heb een paar uur geslapen en ‘s-avonds hebben we heerlijk Spaans gegeten in het restaurant waar de dame van het pension ons heen heeft gestuurd. Spanje is goedkoper dan de landen waar ik tot nu toe ben geweest. Onze maaltijd met twee gangen, inclusief twee glazen wijn en koffie was in totaal € 19,00 voor ons beiden. Ik ga nu weer slapen om vooral veel rust te hebben om mijn verzuring te laten afnemen. We volgen nauwelijks meer de etappes die ik van te voren heb gepland. We zijn nu in El Real de la Jaro. Morgen gaan we een route nemen die ook afwijkt. De route die we wilden is door wateroverlast onbegaanbaar.

De samenwerking tussen Jan en mij is optimaal. Jan moet wel vaak op mij wachten, omdat ik vooral bij stijgen achter blijf.

Ik ga nu slapen. Tot woensdag hebben we nog regen. Hoe dat verloopt kunnen jullie in mijn volgende stukje lezen.

groeten ook namens Jan

12 antwoorden op “Eerste en tweede etappe”

 1. Dat klinkt heel heftig, Michel. Natuurlijk had ik al e.e.a. van Jan gehoord, maar jouw verhaal is vind ik ook erg interessant. Jullie krijgen over een paar dagen beter weer, dan wordt het hier slechter.
  Slaap lekker vannacht, misschien gaat het morgen beter. De hele loopgroep leeft met jullie mee. Groetjes Maria

 2. Hoi Michel, je info over je tocht gelezen, ik neem mijn petje voor je af. Ik wens jullie heel veel sterkte, lichaamlijke en geestelijke kracht toe voor de komende fietsdagen. Ik hoop dat de komende dagen makkelijker worden voor je Michel.

 3. Bizar Michel, zulk weer in Andalucia in deze periode. Dikke pech. El niño lijkt ook in Europa voor “verrassingen” te zorgen. Fietsen is zwaar bergop, met veel regen en slecht wegdek. Kan mij voorstellen dat jullie een andere route en met asfalt zoeken. Zal steeds een uitdaging zijn om ’s nachts je kleren droog te krijgen. Je hebt er nu niet veel aan maar vaak denk je later vooral terug aan de moeilijke momenten en dan kun je er om lachen. Wel prettig als een heerlijk onderkomen en maaltijd de dag versieren. Nog 2 dagen slecht weer, hou vol!
  Groeten ook aan Jan
  Rob Selder

 4. Hoi Michel en Jan. Ik heb bewondering voor jullie. Ik wens jullie in ieder geval beter weer en Michel ik hoop dat je straks fluitend naast Jan fietst.

  Groetjes Willeke

 5. Hallo Michel. Tjonge, klinkt wel heftig zeg. Echt afzien. Gelukkig ben je een positief mens. Wens jullie sterkte en mooi weer!

 6. Hoi Micel en Jan,
  De moed erin houden hoor! Het mooie weer komt er aan. Je had misschien toch een tochtje van te voren naar Zaandam moeten maken.

  Groetjes Toos

 7. Hoi Pap,

  Gewoon volhouden, het kan alleen maar beter worden het weer!! Zet hem op pap en Jan en houdt koers naar mooi weer.

  Liefs,
  Wampie

 8. Hoi Pap,

  Vanaf hier kan het alleen maar meevallen! Pakken ze je nooit meer af :), ben trots op je! Zet m op, kijk uit naar nieuwe verhalen!

 9. Hi Michel !
  Wat een spannend verhaal zeg!
  Het weer dat wij juist ontvlucht zijn heb jij op je wielrenpet gekregen.
  Ik hoop dat je je supersonische lichtgewicht automatisch uitklapbare aerodynamische zuidwester wel meegenomen hebt.
  En wat betreft je conditie…ik heb zelf van dichtbij mogen meemaken dat je afgelopen tijd meer aan spieropbouw hebt gewerkt dan aan je conditie. Hoe ik jou twee kuub openhaardhout in een Boedelbak heb zien smijten….pfoei!!
  Dat zijn allemaal extra kilo’s aan spier die je soepele tred richting Compostela nu een beetje dwars zitten.
  En een weekje waterrugby met je kleinzoon Sjoerd gaat je daar niet bij helpen…
  Maar Michel, jij met je ijzeren mentaliteit trapt jezelf door hoosbuien, over ondoorgaanbare bomodderde wegen, klappertandend en al. Aan het eind van de rit is daar altijd weer die aardige local die een heerlijk bord voedzaam eten en een goed glas Zuid-Europese wijn voor je klaar heeft staan….santé!
  Opa Michel, hou vol en tot snel!
  Serge

 10. Ha Michel en Jan,
  Wat een heftig begin van jullie tocht! Maar jullie gaan door en het kan alleen maar beter worden!!! Fijn dat jullie dit samen doen Michel, al weet ik dat je hoofd en lijf sterk genoeg zijn om het alleen te doen.
  Trap dapper door, ik volg jullie met plezier…..Guusje

 11. Hoi Michel
  Wat ik lees is niet bemoedigend maar het zijn pas de eerste dagen de rest zal vast beter verlopen afgezien van het weer bouw je snel weer conditie op.
  Wij vinden het erg leuk om je blog te lezen, alles uit de eerste hand. Of wij deze trip evetueel volgend jaar gaan doen valt nog te bezien.
  Hou moed, het kan alleen maar beter worden.
  Groetjes Annelies en Peter.

 12. Pittige start Michel. Een belangrijk deel van de conditie bouw je gaandeweg op maar als je al gelijk zo aan de bak moet met slecht weer. Respect hoor. Je weet het, na regen komt….. Dat onverharde rijden over slechte paden daar hebben wij ook slechte ervaring mee. Ik ben benieuwd naar de rest van de route. Niet vergeten héél vaak te genieten van al die voordelige Spaanse lekkernijen en een glaasje Rioja.

  Groet, Peter en Annelies (Haag Atletiek)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.