etappe zes van Puerto de Bejar naar Salamanco

Het hotelletje in Puerto. Bejar was prettig en verzorgd. Iets commerciëler maar ook wat meer kwaliteit. De Spanjaarden zijn zeer vriendelijk. We gingen op weg van Puerto de Bejar naar Bejar. Veel klimmen!! In Bejar moesten we volgens de navigatie een pad volgen. De hoofdweg is meestal de N630. Die wordt wat saai en dan is een alternatieve route door de natuur en over kleinere wegen leuker. We hadden afgeslagen en er werd getoeterd. We dachten alle twee dat het een Spanjaard met een opgewonden standje was. Hij stopte en maakte ons duidelijk dat de route die we waren ingeslagen na verloop van enige tijd onbegaanbaar zou worden. Op sommige plekken zou er een meter water staan.
Dat zijn wel meevallers, want we moesten  nog veel klimmen en als we terug hadden gemoeten konden we weer opnieuw met klimmen verder plus extra kilometers.

De route die we toen noodgedwongen moesten volgen was niet overal even mooi. De N630 volgt daar de grote weg en wij fietsen of rechts of links van de grote weg. Het hoogste punt was 1202 meter. Daar was het koud en toen we de berg af moesten hebben we een extra jas aan gedaan. De afstand was 84 km en we zijn in Salamaca aangekomen.

Het hotels is meer een soort jeugdherberg. We slapen op twee verschillende kamers omdat het compleet is volgeboekt. Bij mij staan 4 bedden op de kamer en Jan heeft een eenpersoonskamer. Bij mij kwamen om 1:00 uur ‘s-nachts nog 3 mannen binnen, die toen nog uitgingen. Ze kwamen om 7:30 uur weer terug. Dat was voor mij bijna weer staan. Na een eenvoudig ontbijt zijn we gaan wandelen. Het oude centrum van Salamanca is niet zo groot. We hebben zo’n 6 kerken bekeken. De een nog mooier dan de andere. Daarna de kathedraal. We hebben via een toegangsprijs naar de toren en dak etc. rond gekeken. We vonden het zeer fraai. De toren maakt onderdeel uit van de oude kathedraal en die heeft ook een groot middenschip. In de loop der tijd is er ook een nieuwe kathedraal bij gebouwd met nog een veel groter en hoger middenschip. Beide zitten vast aan de grote toren. De rondgang ging naar de toren, maar ook langs een balustrade  hoog in de kerk. Ik heb nog niet eerder een kerk op deze manier kunnen bekijken.

In de rest van het stadje staan fraaie paleizen en een grote universiteit. De eerste universiteit van Europa. We vinden het een mooie stad en ik wil er nog weleens naar terug.

Ik neem een stukje over uit mijn fietsboekje over de via de la plata dat gaat over die universiteit in de tijd van het Franco regime:

Salamanca is gesticht in de derde eeuw voor Christus. in 1085 werden de Moren uit de stad verdreven. De grote bloei begon in de 13de eeuw door de vestiging van de universiteit. Het is een belangrijke universietit van Sanje geworden ook in minder goede tijden zoals in 1936. Generaal Franco wist in dat jaar met met zijn koloniale leger uit Spaans-Marokko tot Salamanco door te stoten. Zijn troepenmacht betond voornamelijk uit Marokkaanse huurlingen een avonturiers uit het vreemdelinge legioen. Zij hebben veel wreedheden toegepast op de Spaanse bevolking. In Salamanca zuiverden ze de universiteit. De kritische rector Miguel de Unanumo werd  ontslagen. Opvallend was dat Franco hierop zelf ingreep en de Unamuno terugplaatsen in zijn functie. De hooggeleerde persoon moest tijdens de plechtige opening van het universitaire jaar de platvloerse kreten aanhoren van de fascistische generaal Milan:”Doodt aan de intelligentie!” En “leve de dood!”. In het bijzijn van de echtgenote van Franco als eregast gaf de rector repliek:”Dit is de tempel van het intellect. En ik ben zijn hogepriester. U schendt deze heilige ruimte. U zult winnen, want u heeft meer dan voldoende brute kracht. Maar u zult niet overtuigen. Want om te overtuigen moet u overreden. En om te overreden heeft u nodig wat u mist: rede en recht in de strijd. ik beschouw het als zinloos u aan te sporen om aan Spanje te denken. ik heb gezegd”

Ik vond het een mooi stukje en verteld iets over het verdreven Francobewind.

Morgen gaan we naar Zamora, maar iets verder is Francoise, een vriendin die de camino wandelt. We gaan proberen om haar te ontmoeten.

7 antwoorden op “etappe zes van Puerto de Bejar naar Salamanco”

 1. Dag Michel, ik heb nu pas, met grote bewondering, je verslagen kunnen lezen. Wat een ontberingen. Wel heel fijn dat je dit samen met Jan iedere dag tot een goed einde brengt. Ik wens jullie nu veel mooie, zonnige dagen toe en sterkte als het weer even tegen zit.

 2. Hoi Michel,

  Ik heb net de etappes tot nu toe gelezen. Heftig hoor, met dat weer en met dat klimmen en die wegen! Ik vind het heel stoer wat je doet. Maar het is ook fijn dat je de vrijheid hebt om zo’n tocht te ondernemen. Ik denk dat als je het mag volbrengen, je later nog lang van de herinneringen kunt nagenieten.

  Wij zijn vorig jaar naar Noord-Spanje geweest en ook naar Santiago de Compostella. Een prachtig gebied, maar pittig om te wandelen en fietsen (wij waren met de auto …).

  Nu zijn wij donderdag teruggekomen van een autorondreis met vrienden door West-Amerika (van San Francisco via de National Parks naar San Diego). Het was een mooie reis met veel indrukken.

  Ik wens jou (en Jan) nog heel veel mooie en redelijk droge kilometers toe en ik vind het leuk om je zo te volgen.

  Groetjes van je zwem”collega” Francis en echtgenoot Ben

 3. Hallo Michel,
  Een pittige onderneming. Respect! Goed dat Jan er is. Denk ook eens aan die yoga.
  Nog veel fietsplezier.
  Groeten,
  Johan

  1. Hoi Johan, in zekere zin in mijn hele fietstocht yoga. Daar hebben we het nog eens over. Doe de groeten aan de leden van de yoga groep.
   Michel

 4. Hoi Michel
  Volgens mij hebben jullie het nu te gezellig en te druk om je blog bij te houden.
  Heerlijk uit eten in een speciaal restaurant, geniet er maar van.
  Santiago gaan jullie wel halen en daarna alleen verder maar wel met een top fiets.
  Geniet van het onderweg zijn en alles wat op je pad komt.
  Groetjes Maria

 5. Hoe hebben die jongens het gehad tijdens het stappen? Heb je dat nog gevraagd? 😉
  Gaaf dat je ook nog de tijd neemt om mooie culturele uitstapjes te maken!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.